Sunday 2 February 2014

Kriterijumi i forma Anime Lektire


KRITERIJUMI

Kako bi se naša Anime Lektira vladala prema odgovarajućim kriterijumima, postavili smo sebi sledeće smernice prilikom odabira naslova:

  • da ostvarenja imaju nespornu objektivnu vrednost, što ih čini prijemčivim široj public

  •  da su naslovi izuzetno uspešni predstavnici svog žanra

  • da imamo posla sa serijama i filmovima tako uticajnim da ih je nemoguće zaobići u opštem obrazovanju jednog fana


  •   da je reč o završenim, zaokruženim projektima – dakle, nema serijala koji još uvek traju

  •  da određene serije zaslužuju vašu pažnju, čak i ako nisu posredi ostvarenja koja bi se mogla okarakterisati kao univerzalna remek-dela – prosto zato što, u industriji koja se kreće tako brzo poput ove, publika i neće čuti za ove naslove iz drugih izvora.


  •  da nijedan anime na ovom spisku nije izašao posle 31. decembra 2010. godine – zbog ovog kriterijuma, određeni naslovi koji su se mogli naći u Lektiri su izgutali za mesto („Mahou Shoujo Madoka Magica“, „Tiger and Bunny“, „Mawaru Penguindrum“, novi Hosodini i Šinkaijevi filmovi), ali na ovaj način smo sebi zadali jasne vremenske okvire, kao i distancu koja nam omogućuje da procenimo da li je neko delo zaista kvalitetno i uticajno, ili je reč o žrtvi preteranog hajpovanja među širokim narodnim masama

A da učinimo listu malkice originalijom od sličnih spisaka ove vrste, koji su često do-zla-boga haotični i suvoparni, odlučili smo se da naslove ne ređamo po abecednom ili azbučnom redu, žanrovima ili demografskim kategorijama. Anime Lektira je podeljena u tematske celine, na osnovu zajedničnih elemenata koja određena ostvarenja dele – ako ništa drugo, nateraće vas da malo mozgate o sličnostima između „Neon Genesis Evangelion“ i „The Melancholy of Haruhi Suzumiya“, a mozganje je dobro za zdravlje. Jedini izuzetak od ovog pravila je deo posvećen velikim autorima – tu je red da naučite nešto i o ljudima koji stoje iza tih genijalnih ostvarenja, a ne samo o animeima koje su napravili.

Mi smo se, koliko god je u našoj moći, trudili da budemo objektivni i da iz više uglova odmerimo svako delo pre nego što ga stavimo na spisak – ali ovde se sada mora staviti onaj tradiciolani disklejmer koji glasi: SVAKA LISTA OVE VRSTE SUŠTINSKI JE SUBJEKTIVNA I U DOBROJ MERI ODRAŽAVA UKUS AUTORA. Dok oboje imamo prilično poverenja u sopstveni dobar ukus kada je anime produkcija u pitanju, nemojte nam zameriti ako smo zaobišli vaš omiljeni naslov. Verovatno smo imali razloga za to – a vaša pitanja i sugestije su dobrodošli u komentarima.



FORMA

U okviru ovog mini-sajta, videćete da Anime Lektira dolazi u tri varijante:

  1.  Sam spisak naslova po temama, gde su animei prosto nabrojani u okviru svojih celina.

  2.  YouTube webizode, koje izlaze jednom mesečno. Inserti iz ostvarenja koje predstavljamo montirani su uz odgovarajući OST i tekst na ekranu. Prvobitna ideja je bila da tekst ne ide kao titl, već da se nasnimi glas koji će pripovedati preko video podloge – ali posle jednog pokušaja, to smo bili prinuđeni da batalimo, uz opširne jadikovke na temu nedostatka pristojne opreme za tonsko snimanje. Moguće je da ćemo se u nekom trenutku vratiti ovoj ideji.

  3.  Anime Lektira: Opisi, gde je narativ iz webizoda jednostalno dat „na suvo“,  kao tekst ilustrovan anime plakatima.

Razmišljamo i o engleskoj verziji.

No comments:

Post a Comment